Budaya & Seni

Sri Temple Poyatha Moorthi 

hindutemple

Sri Temple Poyatha Moorthi adalah kuil Hindu yang tertua di Malaysia dan salah satu kuil Hindu tertua di Maritim Asia Tenggara. Terletak di negeri Melaka, kuil adalah salah satu daripada beberapa kuil Chitty sedia ada di Malaysia.

Kuil Cheng Hoon Teng 

chenghoonteng

Kuil Cheng Hoon Teng adalah sebuah kuil Cina mengamalkan Tiga Doktrin Systems Taoisme, Confucianisme, dan Buddha yang terletak di No. 25 Jalan Tokong, Bandar Melaka, Malaysia. Ia adalah kuil fungsi yang tertua di Malaysia.

Jonker Walk

jonkerwalkTerletak di Jalan Hang Jebat, dikenali sebagai Jonker Walk, juga dikenali di seluruh dunia di kalangan pengumpul antik serius sebagai salah satu tempat terbaik untuk memburu dan tawar-menawar untuk barangan antik. Pada masa kini Jonker Walk adalah di Chinatown yang lama. Jonker Walk terletak di jantung Melaka. Ia adalah jalan panjang yang sempit dan berpanjang lima ratus meter, diapit oleh rumah-rumah lama yang wujud sejak abad ke-17.

Muzium Rumah Baba & Nyonya 

babanyonya

Muzium Rumah The Baba & Nyonya, juga dikenali sebagai Muzium Baba Nyonya Heritage, sebuah muzium di Melaka, Malaysia. Ia mempamerkan sejarah tempatan etnik Cina Melayu dipanggil Baba-Nyonya atau Peranakan di Melaka.

Masjid Kampung Hulu 

kghulumosque

Ini merupakan masjid tertua di Melaka. Masjid ini terletak di utara Jalan Merdeka, juga dikenali sebagai "Harmony Street" kerana kedudukan berhampiran dengan Kuil Sri Moorthi Payyatha Viyanagar dan Kuil Cheng Hoon Teng.

Gereja St Francis Xavier 

churchGereja ini dibina pada tahun 1856, betul-betul terletak di Jalan Laksamana, tengah-tengah bandar bersejarah Melaka. Gereja St. Francis Xavier adalah sebuah bangunan struktur neo-gothic berkembar dan berpunca pedalaman dibina sebagai penghormatan kepada St. Francis Xavier, abad ke-16 mubaligh Katolik menonjol.

The Orangutan House

oranutanhouse

Ditubuhkan pada tahun 1992 sebagai sebuah galeri studio oleh artis diiktiraf di peringkat antarabangsa iaitu Charles Cham. The Orangutan House di Melaka telah berkembang untuk menjadi salah satu bangunan yang paling dikenali di Melaka, ia adalah satu mercu tanda ikonik bandar bersejarah. Pengunjung boleh menemui pelbagai lukisan yang dilakukan oleh Charles Cham dengan menampilkan muka dan angka dicat terhadap latar belakang abstrak.

Perigi Hang Li Poh

hanglipohwell

Perigi Hang Li Po juga dikenali sebagai Perigi Raja, bertempat di kaki Bukit Cina, di sebelah Kuil Sam Po Kong, telah dibina pada 1459 oleh pengikut-pengikut Puteri Hang Li Po sebagai sumber utama sistem air di bandar. Puteri Hang Li Poh telah berkahwin dengan Sultan Mansor Shah pada pertengahan abad ke-15 untuk mengekalkan hubungan baik di antara China dan Melaka. Telaga itu kemudian dibina di bawah arahan Raja Sultan Mansur Shah untuk Puteri Hang Li Poh di kaki Bukit Cina - sebuah penempatan Cina yang ditawarkan oleh Sultan kepada puteri sebagai hadiah. Selepas Melaka dikuasai oleh Portugis, air di dalam telaga telah diracuni dan banyak askar Portugis terkorban selepas minum air daripada telaga. Pada tahun 1677, sepanjang penguasaan Belanda, Belanda telah membina tembok  untuk laluan  mereka ke telaga.