Lawatan Rekreasi

A Famosa Resort

afamosaresort

Dinamakan selepas benteng Portugis abad ke-16 yang terkenal Melaka, Resort dikelilingi oleh bukit-bukau dan pemandangan indah. Dengan kehadiran di tapak 520 hektar, A'Famosa Resort adalah tempat untuk perniagaan dan percutian. Ia mempunyai 27-lubang Padang Golf antarabangsa, World Air, Animal World Safari, Cowboy Town, Kelab Sukan & Rekreasi, Microlight Flying Club, Resort Hotel, Condotel dan Villas dengan kolam renang. Di A'Famosa Resort, pelancong boleh menikmati aktiviti sama ada bermain golf, menunggang kuda, melihat haiwan atau hanya bersantai semata-mata.

Air Panas Gadek 

gadekhotspring

Air Panas Gadek terletak di Kampung Ganun, di daerah Alor Gajah, kira-kira 30km dari bandar Melaka. Tidak ada bukti bertulis pada pembentukan dan kewujudannya. Walau bagaimanapun, ia dipercayai bahawa penduduk tempatan menemui air panas di dalam hutan selepas menonton beberapa askar Inggeris menetap di sekitar musim bunga. Kawasan di sekitar air panas mula dibangunkan pada 1980-an dan ditambah baik dari semasa ke semasa untuk pelancong.

Zoo Melaka and Zoo Malam

zoo

Zoo Melaka adalah sebuah taman zoologi 54 ekar yang terletak bersebelahan dengan  Lebuh Ayer Keroh di bandar Ayer Keroh di negeri Melaka. Lebih daripada 1200 haiwan daripada 215 spesies boleh didapati di Zoo Melaka. Laman web di www.melakazoo.com.

Taman Buaya & Rekreasi Melaka

CrocodileFarmelaka

Taman Buaya  & Rekreasi Melaka Sdn Bhd (Taman Buaya Melaka), sebuah taman 3.5 hektar luas, ditempatkan di atas tanah hutan simpanan telah beroperasi sejak Julai 1987. Taman Buaya Melaka mempunyai kira-kira 4 spesies buaya dan 1 spesies buaya dari seluruh dunia disimpan dalam suasana yang hampir sama dengan habitat mereka.

Taman Mini Malaysia & Mini ASEAN

tamanminimalayhsia

Taman Mini Malaysia adalah taman budaya terletak beberapa kilometer di Melaka, berhampiran bandar Ayer Keroh. Jika anda mempunyai meminati dalam seni bina tradisional dan cara hidup tradisional, ini adalah tempat yang hebat untuk meneroka. Setiap satu daripada rumah mewakili gaya seni bina satu daripada 13 negeri di Malaysia dan dilengkapi dengan pelbagai barangan, seni dan kraf yang menggambarkan budaya setiap negeri.

Pusat Planetarium Melaka

MelakaPlanetarium

Pusat Planetarium Melaka merupakan pusat pembelajaran khusus untuk dunia  astronomi dan sains. Dibuka pada tahun 2009,  planetarium ini adalah betul-betul bersebelahan dengan Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), kira-kira 20 minit dari Plaza Tol Ayer Keroh. Bangunan ini mempunyai tiga tingkat yang diilhamkan dengan rumah kompleks Islam dan mempunyai ruang pameran pelbagai yang dilengkapi dengan kafeteria, perpustakaan dan juga teater kubah terbesar di Malaysia untuk tayangan filem berkala.