Warisan & Pelancongan

A Famosa Fort

Portadesantiago

A Famosa adalah kubu Portugis di Melaka. Ia adalah antara bangunan seni bina Eropah di Asia Tenggara yang tertua dan masih kukuh  sehingga sekarang.

Dutch Square

dutchsquare

Dutch Square Melaka adalah tempat untuk menikmati pemandangan yang paling cantik di bandar. Ia juga adalah satu tempat pengunjung untuk menaiki beca. Bangunan ini dibina di antara tahun 1660 dan 1700 yang mempunyai tingkap-tingkap kecil dan pagar-pagar besi. Ia adalah pusat mata air yang menguasai kawasan ini. Selain itu bangunan ini dihiasi marmar Victorian. Didirikan pada tahun 1904 untuk memperingati Jubli Intan Queen Victoria. Salah satu bahagian yang masih hidup dan tertua di Melaka, bangunan yang paling menonjol Dutch Square adalah Stadthuys. Bangunan ini telah disiapkan pada tahun 1660 dan dikatakan bangunan Belanda yang tertua yang sedia ada di Timur.

Muzium Istana Kesultanan Melaka

malaccasultanate

Muzium Istana Kesultanan Melaka adalah sebuah muzium yang terletak di bandar Melaka. Bangunan ini adalah pembinaan semula moden istana Kesultanan Melayu Melaka. Ia mempamerkan sejarah rantau ini.

Menara Taming Sari 

taming sari melaka

Menara Taming Sari adalah sebuah menara dengan ketinggian 110 meter di tengah-tengah Melaka. Menara ini menyediakan pengunjung dengan pemandangan 360 darjah panorama bandar. Menara ini merupakan bangunan pertama Revolving Gyro Tower di Malaysia. Terdapat menara yang sama di Singapura dan Hong Kong.

 

Maritime Museum

maritimemuseum

Muzium Maritim adalah replika 'Flora de La Mar', kapal Portugis yang tenggelam di luar pantai Melaka ketika dalam perjalanan ke Portugal, kapal ini membawa barang rampasan yang dijajah dari Melaka. Kerja-kerja replika ini bermula pada awal tahun 1990 dan dibuka kepada orang ramai pada tahun 1994. Muzium Maritim telah dibuka secara rasmi oleh Perdana Menteri Dato Seri Dr. Mahathir Mohamad pada 13 Jun 1994.

Malacca River Cruise

rivercruise

Sungai Melaka merupakan sungai yang merentasi bandar Melaka, dalam perjalanan ke Selat Melaka. Ia memisahkan daerah sivik berkelompok di kaki Bukit St Paul, dari daerah kediaman dan komersil di Heeren Street dan Jonker Street. Bot-bot kecil akan membawa  pelawat  melalui bangunan-bangunan bersejarah, gudang lama , dirian bakau yang menarik, gereja-gereja, dan kampung-kampung. Pada tahun 1998, filem Sean Connery Entrapment sebahagiannya difilemkan di sini. Lawatan berlangsung kira-kira 45 minit dalam bot yang mempunyai 20 hingga 40 tempat duduk, dan biasanya sekurang-kurangnya lapan penumpang diperlukan sebelum berlepas.